Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program


Nove tehnologije, med katere sodijo nanotehnologije, bodo brez dvoma krojile našo prihodnost. Mnogi menijo, da smo že vstopili v nano-ero, saj se proizvodi nanotehnologij pojavljajo v mnogih izdelkih namenjenih za vsakdanjo rabo. Nanotehnologije so se uveljavile v farmacevtski, kozmetični, elektrotehniški, tekstilni in živilski industriji.

Nanoproizvodi so že dolgo neobhodnega pomena v računalništvu, informatiki, vesoljski tehnologiji in podobno. Proizvodom nanotehnologij je skupno to, da imajo zaradi svoje majhnosti  številne posebne lastnosti, ki so drugačne  od lastnosti makroskopskih teles in se dajo izkoristiti v praktične namene. Seveda  pa se vedno znova pojavlja tudi vprašanje o njihovi varnosti za človeka in okolje. Znanstveno področje nanoznanosti združuje poznavanje lastnosti in proizvodnje nanodelcev in nanomaterialov ter razumevanje interakcij med biološkimi sistemi in proizvodi nanotehnologij. Ta pri nas nova znanstvena smer obravnava tudi vidike varne uporabe nanodelcev in nanomaterialov. Znanstvena smer nanoznanosti je izrazito interdisciplinarna. Vsak kandidat bo poglabljal znanje iz svojega osnovnega področja (fizike, biologije, farmacije, medicine, elektrotehnike, živilstva in drugo), hkrati pa se bo seznanil še z nekaterimi drugimi vidiki, ki so skupni vsem področjem nanoznanosti. Kandidati, vpisani na znanstveno področje nanoznanosti, bodo ob zaključku študija bolje razumeli fizikalne, kemijske, tehnološke in biološke lastnosti ter možnosti  uporabe nanodelcev in nanomaterialov. V izvedbo študija s področja nanoznanosti se bodo kot predavatelji ali somentorji aktivno vključili številni  znanstveniki. Cilj nove znanstvene smeri na UL je omogočiti kandidatom stik z vrhunskimi svetovnimi strokovnjaki na področju nanoznanosti in možnost sodelovanja s tujimi univerzami in inštituti. Ob zaključku študija bodo kandidati vsestransko izobraženi strokovnjaki, sposobni vključevanja v vrhunske projekte s področja nanoznanosti doma in v tujini.

Intervju z doktorico znanosti s področja nanoznanosti, Imani Roghayeh:

http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/nanostrukture-prihodnost-medicine-in-znanje-ki-ga-razvijamo-a-ne-obdrzimo-doma/373831

Odmevni dosežek:
Imani et al.: 'Multifunctional Gadolinium-Doped Mesoporous TiO2 Nanobeads: Photoluminescence, Enhanced Spin Relaxation, and Reactive Oxygen Species Photogeneration, Beneficial for Cancer Diagnosis and Treatment' , Small, 1700349, 2017 (smll.201700349):

http://physics.fe.uni-lj.si/publications/pdf/Imani_et_al-2017-Small.pdf

has been highlighted on the Advanced Science News service. You can access the article about this our  achievement  in Advanced Science News here:

https://www.advancedsciencenews.com/multifunctional-titania-medical-imaging/

 

KOORDINATOR PODROČJA:

prof. dr. Aleš Iglič
Fakulteta za elektrotehniko
Tržaška 25, 1000 Ljubljana                     
tel: 01 476 82 35
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.    

                    Ales Iglic DM1

    

NAMESTNIK:

doc. dr. Sara Novak
Biotehniška fakulteta
Oddelek za biologijo
Večna pot 111, 1000 Ljubljana                          
tel: 01 320 33 83
e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.      

https://www.bf.uni-lj.si/sl/o-fakulteti/zaposleni/345/novak-sara