Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Bioznanosti

interdisciplinarni doktorski študijski program


Kako podobna so si živa bitja? Kakšne so genetske razlike med ljudmi? Smo ljudje res potomci neandertalcev? Kako so se živalske vrste lahko prilagodile na življenjska okolja? Okvare katerih genov so odgovorne za pojav različnih bolezni? Je stranske učinke zdravil moč napovedati iz njihovih strukturnih lastnosti?    

Odgovore na vsa ta vprašanja je danes moč poiskati z uporabo bioinformatičnih pristopov. V zadnjih desetletjih so raziskovalci z razvojem genomskih in ostalih molekularnih eksperimentalnih tehnik pridobili ogromno podatkov s področja molekularne biologije. Tehnike bioinformatike nam omogočajo te podatke primerno obdelati, v njih poiskati informativne vzorce ter z njihovo analizo izboljšati razumevanje bioloških procesov. Tipična področja uporabe bioinformatike so poravnava zaporedij proteinov in nukleinskih kislin, iskanje genov, sestavljanje genomov iz krajših zaporedij, filogenetska analiza, napoved proteinskih struktur in aktivnih delov proteinov, analiza genskih izrazov, odkrivanje genetskih mrež, analiza podatkov o polimorfizmih in proteinskih interakcijah ter modeliranje bioloških procesov in evolucije.

Znanstveno področje bioinformatika je namenjeno dvema profiloma študentov. Študenti z biomedicinskimi predznanji se bodo izobrazili v uporabi modernih računalniških pristopov za reševanje problemov s teh področij. Študij na tej smeri pa je enako zanimiv tudi za študente s tehničnih fakultet, predvsem računalnikarje, ki se bodo naučili uporabiti svoje računalniško znanje na vse privlačnejšem področju bioinformatike.

 

KOORDINATOR PODROČJA:

izr. prof. dr. Tomaž Curk
Fakulteta za računalništvo in informatiko
Večna pot 113, 1000 Ljubljana
tel: 01 479 82 29
soba R3.15, tretje nadstropje,

http://www.fri.uni-lj.si/file/167330/ulfri_curk.jpg      

e - pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

NAMESTNIK:

doc. dr. Tomaž Accetto
Biotehniška fakulteta
Oddelek za zootehniko
Groblje 3, 1230 Domžale                     
tel: 01 320 38 69
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.